Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi

Prof. Dr. Serdar AKYILDIZ

 

LARİNKS (GIRTLAK) KANSERİ

Tarafımızdan 20 yılı aşkın bir süredir her tür gırtlak kanseri ameliyatı daVinci Transoral Robotik Cerrahi (TORS) ve Lazer de dahil olmak üzere günümüzde Dünyada mevcut olan en son teknikler kullanılarak başarıyla gerçekleştirilmektedir. --- Prof. Dr. Serdar AKYILDIZ

Genel Bilgiler

Laringeal kanser ya da larinks kanseri, halk arasında gırtlak olarak adlandırılan larinks dokularından kaynaklanan ve sık görülmeyen bir kanser türüdür.

Larinks kanserine ait belirtiler:

  • seste kabalaşma, kısılma gibi ses değişiklikleri
  • ağrılı yutma ya da yutma güçlüğü
  • geçmeyen öksürük
  • boyunda şişlik

Ne zaman doktora başvurmalıyım?

Yukarıda sayılan belirtilerden en az birinin 3 haftadan daha uzun süredir devam etmesi halinde doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Bu ve benzeri belirtiler diğer birçok sağlık probleminde de görülebildiği için kanserden kaynaklanma olasılığı oldukça azdır. Ancak yine de belirtilerin kanser olasılığını düşündürmesi nedeniyle doktorunuza başvurmanız ve bu konuda tıbbi görüş almanız gerekmektedir.

Larinks kanseri neden ortaya çıkar?

Larinks kanserinin kesin olarak kanıtlanmış bir nedeni bulunmamakla birlikte, kanser gelişme riskini arttıran birçok faktör tanımlanmıştır. Bunlar arasında;

  • sigara kullanımı
  • düzenli ve aşırı alkol alımı
  • ailede baş-boyun kanseri olan bireylerin bulunması
  • kömür tozu ya da mazot dumanı gibi çeşitli kimyasallara sürekli maruziyet

Alkol ve sigaradan uzak durarak ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek laringeal kanser gelişme ihtimalinizi ciddi düzeyde azaltabilirsiniz.

Kimlerde ortaya çıkar?

Larinks kanseri sık görülmeyen bir kanser türüdür. Ülkemizde larinks kanseri görülme hızı her 100.000 kişide 8-9 dur.

Daha çok 60 ve üzeri bireylerde ortaya çıkmakla birlikte, 40 yaşın altında görülmesi nadir bir durumdur.

Türkiye'de erkeklerde kadınlara oranla 16 kat daha fazla görülür.

Larinks kanseri nasıl tedavi edilir?

Başlıca tedavi yöntemleri cerrahi ve radyoterapi olup bazı hastalarda yardımcı tedavi olarak kemoterapidir.

Erken evrede tanı alan larinks kanserli olgularda, cerrahi ve radyoterapi larinksteki kanserli hücrelerin temizlenmesini sağlar. Bu hastalarda sıklıkla tedaviyle tam iyileşme söz konusudur.

Yayılmaya başlamış ileri evre larinks kanserinde ise gırtlağın bir kısmının veya tümünün alındığı cerrahi tedavi ile birlikte, radyoterapi ve kemoterapi de tedaviye eklenmektedir.

Eğer cerrahi olarak tüm gırtlağınız alınmışsa, bundan sonraki hayatınızda normal yollardan nefes almayacak ya da konuşamayacaksınız. Bunun yerine nefes almanız boyunda kalıcı bir delikle (stoma) sağlanacak ve tekrar konuşabilmek için yardımcı tedavi yöntemleri ya da özel ses eğitimine ihtiyaç duyacaksınız. Bunlar arasında bulunan stomaya ses protezi takılması ya da boyuna tutarak ses çıkarmaya yarayan elektronik cihazlar iletişim kurmanızda yardımcı olabilecektir.

Hastalığın seyri

Hastalığın seyri, tanı ya da tedavi anında kanser evresi olarak adlandırılan kanserin ne kadar yayılmış olduğuna bağlıdır. Çoğu larinks kanseri erken evrede tanı aldığından hastalığın seyri de diğer kanser türlerine oranla daha iyidir.

Hastalığın evresine göre değişmekle birlikte genel olarak 100 kişiden 65'i tanı anından itibaren en az 5 yıl, 100 kişiden 57'si ise en az 10 yıl uygun tedaviler sonrası hastalıksız olarak hayatına devam etmektedir. Erken evrelerde bu oranlar %90 lara çıkabilmektedir.

Eğer sigara kullanıyorsanız ve larinks kanseri tanısı aldıktan sonra sigara kullanımını bıraktıysanız, bu durum hastalığın seyrini iyi yönde etkileyecektir.

Larinks

Ses kutusu ya da gırtlak olarak da bilinen larinks, boğazda ve trakea olarak adlandırılan nefes borusunun girişinde yer alır. 3 ana görevi vardır:

  • nefes alıp verirken nefes borusuna oksijenin yönlendirilmesi için kanal görevi görür
  • yemek yerken ya da bir şeyler içerken, yiyecek ve içeceklerin nefes yoluna kaçmasını önleyen bir kapak gibi çalışır
  • arasından hava geçerken titreşerek ses çıkarmaya yarayan ve ses teli olarak adlandırılan iki adet doku katlantısını barındırır

Sınırlı Sorumluluk Beyanı : 
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan, Prof. Dr. Serdar AKYILDIZ sorumlu tutulamaz. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.